lauantai 15. joulukuuta 2012

Karjalanpiirakoita

Joulu ei ole mitään ilman karjalanpiirakoita. Itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Niinpä järjestimme äitini kanssa piirakkatalkoot tuossa pari viikkoa sitten. Tuloksena muutaman tunnin aherruksesta oli kasa höyryävän kuumia, voilla voideltuja piirakoita. Ei ehkä maailman kauneimpia, mutta maultaan mitä parhaimpia! <3 Ainoastaan suolaa olisi voinut käyttää enemmän sekä puurossa että ruiskuoressa, mutta tämänkin puutteen voi sitten korvata munavoissa, kun lisää siihen sitten vähän enempi suolaa.

Nämä ovat meidän perheessä sellainen herkku, että pakastajan tulee olla nopea, mikäli meinaa saada jotain saalista pakkaseenkin, muuten nämä häviävät parempiin suihin jo pelliltä. ;-) Toki niitä tuoreina pitääkin syödä, mutta kyllä näistä riitti pakkaseenkin. 
Ja Jouluna sitten herkutellaan! :-)

KARJALANPIIRAKAT (n.40 kpl)

Täyte:
1/2 litraa vettä
3 dl puuroriisiä
9 dl maitoa tai maitojuomaa (rasvaista)
1½ tl suolaa

Keitetään ensin riisit suolavedessä niin, että vesi on melkein kokonaan imeytynyt riiseihin. Lisätään maito ja keitellään hiljalleen n.40 min kunnes puuro on valmista. Anna jäähtyä.

Kuori:
2 dl kylmää vettä
1½ tl suolaa
3½ dl ruisjauhoja
1½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun: 
1 dl maitoa 
50g voita

Taikinasta tulee melko tahmaista, joten leipoessa kannattaa käyttää paljon (ruis)jauhoja apuna. Meidän salainen aseemme on pastakone, jonka avulla teemme ensin noin sentin paksuisen pötkön taikinasta (säätö 2 minun koneessa). Tästä pötköstä sitten otamme n. 4cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja esim. juomalasilla. Sitten pastakoneen säädöt kireämmälle (meillä säädöllä 6) ja runsaan jauhon kanssa kaulimme kiekoista ohuempia soikioita. Taas lisää jauhoja, ja pastakoneen säätöjä tiukemmille (meillä säädöllä 8). Tällä säädöllä taikinasta tulee jo melko ohut lätkä, mutta se pysyy kuitenkin kasassa. Toinen kaulitseminen kannattaa tehdä eri suuntaan kuin ensimmäinen, tavoitteena on mahdollisimman pyöreä taikina. Taikinat kannattaa säilyttää koko ajan muovin (kelmu, muovipussi tms.) alla, ettei taikina kuivu. Kuivunutta taikinaa ei voi rypyttää vaan se halkeilee.

Sitten vain levitetään riisipuuroa veneenmuotoisesti taikinan kärjestä alas saakka, ja taitetaan sivut keskeltä riisipuuron päälle. Riisipuuron levittämisessä kannattaa käyttää kylmään veteen voideltua ruokailuveistä apuna. Ja sitten rypytys kunkin parhaaksi katsomalla tavalla! ;-) Itse olen oppinut sellaisen tavan, että taikinan reunat taitetaan puuron päälle veneen airojen kohdalta, siis keskeltä. Taikinaa ei nipistetä rypyille, vaan painetaan sormilla alaviistoon "puuron sisään", ja keskeltä edetään kohti yläreunaa. Sitten piirakka käännetään toisinpäin, ja taas rypytetään keskeltä yläreunaa kohti. Voisin seuraavalla kerralla yrittää ottaa vaiheittaisia kuvia rypyttämisestä.

Piirakat paistetaan kuumassa uunissa, 300 astetta ja n.15min kunnes puuro ja kuori ovat saaneet riittävästi väriä. Älä käytä leivinpaperia, vaan jauhoja pellit kevyesti. Paperi syttyy palamaan kuumassa uunissa. Lopuksi uunista otetut piirakat kastetaan tai voidellaan päällipuolelta maito-voi-seoksella, kääritään leivinpaperiin ja pyyhkeeseen ja annetaan jäähtyä hieman ennen herkuttelua! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti